Melkvee bedrijf

We hebben een melkveebedrijf met ongeveer 75 melkkoeien. Ze grazen verdeeld over enkele weilanden. Gedurende de wintermaanden staan de koeien op stal. Om een uur of zes, zowel ’s morgens als ’s middags, worden ze in de melkstal gemolken. Tijdens het melken is er ruimte voor 10 koeien in de melkput in een opstelling van 2 maal 5 koeien. Het melken duurt dus wel even. Alle verse melk wordt naar de centrale melktank gepompt. Die wordt regelmatig door “Friesland Campina” met een grote tankwagen geleegd.

In het voorjaar en de zomer maaien we het jonge gras en kuilen we dat in, zodat het gedurende de winter aan de koeien kan worden gevoerd. Tot aan het maaien blijven de koeien op stal. Daarna lopen ze in het voorjaar, de zomer en een gedeelte van de herfst lekker in de wei! Het hele jaar door worden er kalfjes geboren. De koeien die een kalfje krijgen, worden als het bijna zover is, apart in een weiland gezet. Op die manier kan de koe goed in de gaten worden gehouden en kan de boer, indien nodig, helpen bij de geboorte. Voor campinggasten is dit een unieke kans om dit van nabij te kunnen mee maken.

Kalfjes melk geven

Tijdens het melken kan je uiteraard komen kijken. Als er kalfjes zijn kan je meehelpen om de kalfjes melk te geven. Lijkt het je leuk om te helpen met ophalen van de koeien uit de wei of om een keer met de trekker mee te gaan, kan dat meestal. Dat moet je natuurlijk altijd even aan de boer vragen.

IMG_3576